Tuesday, 18 November 2008

Να μαστε πάλι μετά από αρκετό καιρό. όπως θα καταλάβατε δεν έγραψα τίποτα για το Πολυτεχνείο διότι περίμενα να περάσει αυτή η ημέρα μνήμης και να το κάνω τώρα. Διάβασα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός ατόμου τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα. Αναφέρομαι στον Σάββα Κωφίδη που μίλησε σε γνωστή αθλητική σελίδα στο διαδύκτιο, όχι για αθλητικά θέματα αλλά για το Πολυτεχνείο και όχι μόνο. Απολαύστε τον έναν και μοναδικό ΣΑΒΒΑ ΚΩΦΙΔΗ. Πραγματικός επαναστάτης εντός αλλά και εκτός γηπέδου.

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου και το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Σάββα Κωφίδη (ήταν καθ οδόν για την πορεία που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος χαρακτήρισε «φωτεινό» παράδειγμα την πράξη αντίστασης των φοιτητών το Σαββατόβραδο της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Δηλώνει υπεράνω κομμάτων και ...ψηφίζει Τσε Γκεβάρα. «Δεν σε ακούω είμαι στον δρόμο πάω στην πορεία...» αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Σάββα Κωφίδη όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί του. Μετά κόπων και βασάνων του εξηγήσαμε ποιοι είμαστε και κατάφερε να βρει μια γωνιά για να συζητήσουμε και να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα όσα έγιναν στην οδό Πατησίων πριν 35 χρόνια αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια... Ανατρέξαμε στο 1973, τότε που ο ...μικρός Σάββας είχε έρθει από το Καζακστάν μαζί με τους γονείς του, ο ίδιος μπορεί να θυμάται ελάχιστα πράγματα από αυτή την εποχή, ωστόσο «κάλυψε» το χρονικό αυτό... κενό του αυτό μελετώντας, συζητώντας και συμμετέχοντας στις μετέπειτα εκδηλώσεις του πολυτεχνείου. Ποιο είναι το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τι πέτυχαν εκείνα τα παιδιά τότε..;
«Αυτό που κάνανε τότε όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εξέγερση είχε αποτέλεσμα. Ήταν μια πράξη που έγινε αυθόρμητα και έδειξε τον δρόμο για την ελευθερία. Από κει και πέρα είμαι λίγο απαισιόδοξος ή ρεαλιστής αν θες για την σημερινή εποχή αφού βλέπω μεγάλο μέρος του λαού να είναι κοιμισμένο και η αφύπνιση του να είναι δύσκολη. Η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν είχε την ανάλογη συνέχεια ενώ οι νέοι δεν γνωρίζουν την έννοια της επανάστασης»
Ποιος είναι ο δρόμος για της «γενιάς μας τα πολυτεχνεία»;
«Σίγουρα χρειάζεται παιδεία, δεν ωφελούν σε κάτι η αλόγιστη βία και τα λόγια. Δεν φτάνει να τιμούμε μόνο την εξέγερση του πολυτεχνείου αλλά και να κατανοήσουμε το πνεύμα του. Όλοι αυτοί που φωνάζουν για ακρίβεια, για καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη , πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να ξεκινήσουν τις πράξεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιδράσει».
«Αν περάσουμε όλοι χωρίς να πληρώσουμε ...»
Ένα παράδειγμα..;
«Υπάρχουν πολλά , θα σου δώσω ένα που δεν είναι δικό μου βέβαια αλλά θα προσπαθήσω να κάνω κατανοητό το σκεπτικό μου. Θα αναφέρω το παράδειγμα των διοδίων. Αν περάσει ένας και δεν πληρώσει τότε θα τον πιάσουν και θα το επιβληθούν ποινές. Αν περάσουμε όλοι όμως δεν μπορούν να κάνουν κάτι..»
Βλέπεις κοινά στοιχεία της επταετίας με την σημερινή εποχή;
«Φαινομενικά, εντάξει έχουμε την ελευθερία μας αλλά τότε ήταν ορατός ο εχθρός , τώρα υπάρχουν όλα κάτω από μια μάσκα. Υπάρχει ανηθικότητα και η άνοδος των ασύμαντων. Σας παραπέμπω να διαβάσετε Καστοριάδη για αυτό το θέμα. Οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να ζητούν από τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι μόνο και μόνο για να είναι κοινωνικά αρεστοί και να βγάζουν περισσότερα χρήματα. Πρέπει να ασχοληθούν και να ενδιαφερθούν για τα πραγματικά τους εφόδια και την παιδεία τους»
Αναφέρεις συνεχώς την λέξη παιδεία, πιστεύεις ότι είναι τόσο σημαντική;
«Βέβαια, αυτή είναι η πηγή αφύπνισης, οι φοιτητές θα πρέπει να μάθουν ιστορία και να πάψουν ασχολούνται με επιφανειακά θέματα. Είναι πολύ πιο σημαντικό πράγμα να μάθει κάποιος άνθρωπος να ζει ελεύθερος παρά να γίνει δικηγόρος».
Πολλά κόμματα και παρατάξεις προσπαθούν να καπηλευτούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου...
«Απορώ με τους φοιτητές και τις παρατάξεις. Τα φοιτητικά πνεύματα πρέπει να είναι ανήσυχα και υπεράνω κομμάτων. Τι παιδεία ζητάνε μερικοί από αυτούς όταν λειτουργούν ως ακαδημίες των μεγάλων κομμάτων. Το φοιτητικό κίνημα τότε δεν άνηκε σε καμία παράταξη και ήταν μια πράξη αυθόρμητη που συμμετείχαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Στεναχωριέμαι όταν πηγαίνω σε πορείες και βλέπω τον κόσμο χωρισμένο. Είναι γελοίο, οι φοιτητές δεν πρέπει να πηγαίνουν στις σχολές για να οργανώνονται σε πολιτικά κόμματα. Αν ασχολούνται με τα κόμματα και κοιτάνε την βολή τους , τότε πως θα προσφέρουν στην κοινωνία. Έντάξει, είμαι αριστερός αλλά δεν θα υποστηρίξω τις ενέργειες των κομμάτων της Αριστεράς όταν αυτές θίγουν ή αποκρύπτουν την ελευθερία». Μετά από όλα αυτά, τι είναι ο Σάββας Κωφίδης αναρχικός, κομμουνιστής, αριστερός, οπισθοδρομικός...;
«Είμαι Τσε Γκεβάρα , υπεράνω κομμάτων. Ας πάρουν παράδειγμα όλοι από την ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα όπου το πνεύμα του είναι συνώνυμο της ελευθερίας»
Μια περίφημη φράση του Τσε, την έχετε κάνει οργάνωση...
«Πράγματι έχουμε ιδρύσει την οργάνωση Hasta la victoria sempre» η οποία δεν εντάσσεται σε κάποιο κόμμα και είμαστε πολλά άτομα όπως ο Τάκης Βαμβακίδης και ο Βασίλης Λέκκας. Συμμετέχουμε στις πορείες και έχουμε διοργανώσει αρκετά φιλικά ματς φιλανθρωπίας όπου συμμετέχουν ο Χουαν Ραμόν Ρότσα, ο Κριστόφ Βαζέχα και άλλοι. Σήμερα συμμετέχουμε στην πορεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη»
Το ποδόσφαιρο τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά;
«Είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι που και στο παρελθόν έχει δείξει επαναστατικές πράξεις...»
Ευχαριστούμε Σάββα
«Αγώνας...»

1 comment:

Anonymous said...

γεια σου ρε Σαββα!

ασχετο:ψαχνω να βρω 500ευρω μπορει καποιος να με βοηθησει?